Elevii din Teleorman nu au voie la școală cu barbă, mustață, piercing sau păr vopsit în culori stridente. De asemenea, fetele nu au voie cu fustă scurtă și mulată sau bluze transparente și decoltate. Liceenii nu sunt de acord cu aceste prevederi.

Potrivit președintelui Consiliului Județean al Elevilor Teleorman, Albert Sareh, multe reglementări din regulamentele de organizare și funcționare ale liceelor contravin actelor normative ierarhic superioare, precum Statutul Elevului și Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

De exemplu, la Liceul Constantin Noica din Alexandria, ”elevii trebuie să aibă o ținută decentă. Sunt interzise: vopsirea părului în culori stridente; piercing pe faţă (nas, buze, sprâncene); blugi decupaţi, franjuraţi, cu aplicaţii (lanţuri); pantaloni cu talie joasă; bluze mai scurte decât nivelul taliei şi cu decolteu adânc; machiaj strident (ruj şi farduri de culori intense). Elevii care nu respectă cele menţionate mai sus vor avea nota scăzută la purtare cu minim 1 punct. (…)Lipsa ținutei decente în 5 situaţii pe semestru, este sancţionată cu scăderea notei la purtare cu 1 punct”.

Reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Teleorman spun că prevederea din regulament este în contradicție cu Statutul Elevilor care la Art. 6, alin. 2 precizează că ”Elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnității şi personalităţii proprii”. La Articolul 7, lit. p se stipulează ”Dreptul de a învăța într-un mediu care sprijină libertatea de expresie fără încălcarea drepturilor și libertăților celorlalți participanți. Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine. Nu se consideră libertate de expresie următoarele manifestări: comportamentul jignitor față de personalul din unitatea școlară, utilizarea invectivelor și a limbajului trivial, alte manifestări ce încalcă normele de moralitate”.

Aceeași prevere este încălcată și de regulamentul de funcționare al Liceului Tehnologic Drăgănești Vlașca.

”Regulament: Art. 57 al. (3) ”Fetele vor avea coafuri adecvate; nu se admite machiaj exagerat. În caz contrar elevele sunt sancţionate conform prezentului regulament; (4) Băieţii vor avea părul îngrijit, fără tunsori extravagante. Nu se admit perciuni lungi, cercei în urechi, în nas sau în alte părţi ale corpului. În caz contrar vor fi sancţionaţi prezentului regulament. La a treia abatere atât fetele cât şi băieţii vor fi sancţionaţi şi cu scăderea notei la purtare cu 1 punct”.

O altă prevedere ”aberantă” a fost descoperită la Liceul Tehnologic nr. 1 Aleandria, fost rulmentul.

În cazurile de abateri disciplinare grave și foarte grave (comportament agresiv, lipsit de respect față de colegi și față de cadrele didactice, încălcarea repetată a regulilor de comportament din școală), elevii vor fi sancționați prin obligația de a efectua 2-4-6 ore de muncă în folosul comunității. Această activitate se va desfășura în timpul orei de consiliere sau în afara orarului școlii și numai sub stricta supraveghere a personalului administrativ și de îngrijire. De asemenea, părinții vor fi anunțați în scris sau telefonic de această sancțiune”.

Potrivit reprezentanților Consiliului Județean al Elevilor Teleorman această prevedere este în contradicție cu regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. La articolul 198, alin. 2 se spune că ”În unităţile de învăţământ sunt interzise măsurile care pot limita accesul la educaţie al elevilor, cum ar fi, de exemplu, efectuarea de către aceştia a serviciului pe şcoală, interzicerea participării la cursuri sau sancţionarea elevilor care nu poartă uniforma unităţii de învăţământ sau altele asemenea”.

6 licee din județul Teleorman nu au răspuns solicitărilor Consiliului Județean al Elevilor Teleorman de a prezenta regulamentul de funcționare. Printre ele găsim 3 licee de renume, este vorba despre A.I. Cuza și Alexandru Ghica din Alexandria, dar și Marin Preda din Turnu Măgurele.

Articolul precedentCine vrea să se angajeze, găseşte locuri de muncă şi în Teleorman
Articolul următorMai presus de lege! Poliția rutieră și autospeciala ”Control trafic”, oprite pe INTERZIS