Europa sărbătorește 1.700 de ani de istorie și cultură evreiască. Una dintre cele mai importante lucrări în care se vorbește despre antisemitism și memoria holocaustului a fost lansată la București.

„Copacul cu rădăcini de 1.700 de ani. O istorie a evreilor în Germania și Europa Centrală” prezintă dintr-o perspectivă surprinzătoare unul dintre cele mai negre capitole din istoria umanității. La ceremonie au fost prezenți ambasadorii Germaniei și Israelului la București, dar și miniștrii Lucian Romașcanu și Sorin Cîmpeanu. 

Lucrarea este tipărită la Monitorul Oficial în ediții bilingve: română – engleză și română – germană.

„Generația tânără trebuie să știe despre Europa, dar mai ales despre prezența evreilor în Europa. Faptul că sunt 1700 de ani de prezență evreiască în Germania, asta marcam astăzi, este ceva de care lumea trebuie să știe și faptul că în orice oraș din Germania, la fel ca în România, această prezență evreiască care era aici este ceva despre care lumea trebuie să știe”, a spus David Saranga, Ambasadorul Israelului în România.

La eveniment a fost prezentă și colega noastră Alexandra Păcuraru.

„Pentru mine in special este un eveniment foarte important pentru că sunt mamă a 5 copii. Este important să nu uităm niciodată rădăcinile trecutului nostru. Este important pentru că dacă nu ne cunoaștem istoria cu adevărat, nu cunoaștem partea urâtă a istoriei, nu cunoaștem greșelile trecutului, atunci le vom repeta, copiii noștri le vor repeta”, a spus Alexandra Păcuraru. 

„Să luptăm pentru adevăr. Adevărul să ne fie și în cuvânt, și în faptă, să luptăm pentru iubire. Iubirea este în noi, ne naștem ca produs al iubirii și cu iubire trebuie să trăim. Iubirea aduce pace, liniște, stabilitate și bunăstare. Investiți în educație. Nu e o cheltuială, e o investiție în timp care ne asigură stabilitatea anilor ce vor urma”, a mai spus Alexandra Păcuraru. 

Guvernul vrea ca Holocaustul să devină materie obligatorie la liceu începând cu anul viitor.

„Elementul central al acestei legi este studiul istoriei evreilor, al Holocaustului, ca parte a trunchiului comun, schimbare de la opțional la parte a trunchiului comun în învățământul liceal”, spune Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

„Un mesaj special pentru copii, pentru elevi: ceea ce s-a întâmplat este pentru voi. Știu, pentru că am și eu acasă copii, că generația voastră este mult mai aproape de ecrane decât de cărți, dar faptul că un asemenea eveniment v-a mers la suflet arată că viitorul este al cărților, al foii citite”, a spus Lucian Romașcanu, ministrul Culturii. 

Peste 700 de elevi și studenți, alături de profesori de istorie din 80 de localități din țară, au participat la concursul de eseuri dedicat combaterii antisemitismului în lume. Textele lor se regăsesc în cele 300 de pagini ale volumului „Copacul cu rădăcini de 1700 de ani. O istorie a evreilor în Germania și Europa Centrală”, alaturi de cele ale mai multor diplomați români și străini sau ale actorilor de la Teatrul Evreiesc de Stat. 

Articolul precedentCulisele Statului Paralel – Anchetă explozivă – Serial-maraton nemaivăzut până acum la posturile TV
Articolul următorCod galben de fenomene extreme: furtuni cu grindină – cele mai afectate județe. HARTA actualizată