Dragoș Bucur, Tudor Chirilă, Andreea Grămoșteanu, Dana Rogoz, Judith State și Cosmina Stratan se alătură lui Pavel Bartoș și Alexandru Papadopol ca mentori ai trupelor de teatru tânăr la cea de-a 14-a ediție a IDEO IDEIS, care va avea loc la Alexandria între 06-12 august. Cei opt artiști, cât și un al nouălea mentor care va fi confirmat cât de curând, vor veni la festival în perioada 09 – 12 august pentru a le fi alături celor nouă trupe de liceeni.

„IDEO IDEIS a ajuns la ediția 14, ceea ce înseamnă, printre altele, că de anul acesta pot participa la festival tineri care s-au născut în anul în care l-am început. Răspunsul nostru la această realitate este că încercăm să transformăm experiența de 13 ani în energie regeneratoare, pe care s-o reinvestim pentru a aduce un suflu nou festivalului. Aplicăm asta atât în structura organizatorică, numind o nouă directoare a festivalului, pe Nora Dobre, dar și în sinergiile pe care le creăm între generațiile care se întâlnesc la IDEO IDEIS. De aici vine și alegerea de a aduce și mentori noi anul acesta, este un alt pas în procesul dinamic care conturează viitorul festivalului” – Alexandru Ion, co-fondator Ideo Ideis și co-președinte T.E.T.A.

O seară de predare a ștafetei de către mentorii edițiilor precedente mentorilor noi va avea loc joi, 09 august, când Dorina Chiriac, Marius Manole, Medeea Marinescu, Ofelia Popii, Cătălin Ștefănescu, Andi Vasluianu și Vlad Zamfirescu se vor întâlni cu mentorii de anul acesta la IDEO IDEIS. La această întâlnire este invitat și Marcel Iureș, președinte onorific al festivalului încă de la prima ediție.

„IDEO IDEIS nu mai este demult doar un festival de teatru pentru tineri, ci un proiect de educație non-formală prin artă care dezvoltă pe de o parte competențe esențiale pentru viitorul tinerilor care participă la festival, și pe de altă parte are o contribuție reală la viața comunității din Alexandria. Există potențial în a multiplica bunele practici acumulate până acum și a le direcționa către un proiect sustenabil ale cărui granițe să meargă mai departe decât desfășurarea de forțe de o săptămână la Alexandria” – Nora Dobre, director IDEO IDEIS. Nora Dobre s-a alăturat festivalului la începutul lui 2019. Născută în Oradea și trecută prin Cluj, Nora este certificată pe instrumente de HR și management, mamă, soție și un pic violoncelistă. A pus bazele Fundației Dreptul la Educație și ale hub-ului OK Center din București.

Cele nouă trupe participante de anul acesta, și care vor beneficia de aportul mentorilor la festival sunt trupa Mircea Albulescu din Câmpina, Victory of Art – București, Drama Club – Botoșani, Thaliamar din Mangalia, Punct și virgulă – Timișoara, Amprente – Brașov, Artwist – Baia Mare, Alter Ego din Alexandria și Atelierul de Teatru din Botoșani.

La IDEO IDEIS, procesul de învățare al liceenilor cuprinde și participarea lor la două tipuri de ateliere intensive, susținute de tineri profesioniști: atelierele de teatru tânăr și atelierele de măiestrie.

Trainerii de teatru tânăr de la #ideoideis14 sunt actori deja confirmați pe scena de teatru din România: Alex Bogdan, Sabina Brândușe, Gabi Costin, Bogdan Nechifor, Denisa Nicolae, Mihai Prejban, Vladimir Purdel, Liviu Romanescu, Iulia Samson, Sorina Ștefănescu și Sânziana Tarța.

Trainerii de la atelierele de măiestrie sunt profesioniști consacrați în domenii artistice altele decât teatrul, cu experiență în lucrul cu adolescenții: dans contemporan- Ștefan Lupu, Judith State, István Téglás, Raluca Zetu; scriere creativă – Svetlana Cârstean și Bogdan Georgescu; fotografie – Adi Bulboacă și Andrei Pungovschi; film – Ivana Mladenovic și Nicolae Constantin Tănase; muzică – Via Dacă (Iulia Panici & Sandu Cordonean), Kalelargă (Alexei Țurcan, Bogdan Gugu și Raluca Stratulat) și DJ Undoo.

La aceste ateliere participă anul acesta un total de 202 adolescenți: liceenii din cele 9 trupe din festival și tineri din Alexandria.
IDEO IDEIS este un festival cultural pentru comunitate și, în același timp, un eveniment dedicat procesului de educație non-formală pentru tinerii liceeni din România. Structura festivalului este unică în peisajul festivalurilor de teatru din țară și are rolul de a-i ajuta pe participanți să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, să capete încredere în ei înșiși și să interacționeze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personală și profesională.

Articolul precedentAccident rutier cu trei victime pe raza localității Crângu
Articolul următorTeldrum a semnat un alt contract profitabil cu județul Teleorman. Cristescu spune că de vină e TVA-ul!