Balta Suhaia aparține, așa cum însuși numele insinuează, comunității din localitatea Suhaia. Teoretic. Pentru că practic “Delta Teleormanului” a trecut de la un om de afaceri la altul, fiecare dintre ei având grijă ca oamenii de rând să nu se poată bucura nici de peisaj, nici de resursele pe care obiectivul le oferă.

Balta Suhaia este o zonă care ar putea include județul Teleorman pe harta turistică a țării, mai ales că vorbim despre o zonă protejată prin lege. Amatorii de frumuseți naturale pot zări în zona cu pricina egrete, mistreți și fazani. Văzută de departe, balta este impresionantă, la fel ca și amenajările de la malul ei. La fel sunt și spațiile de protocol pe care omul de afaceri Ioan Niculae le-a realizat acolo, în intenția de a crea, într-o comună săracă din Teleorman, un adevărat colț de rai, la care oamenii fără statut special au acces doar în timpul sezonului de pescuit, în schimbul unei taxe.

În restul vremii, balta este păzită cu vigilență, astfel încât sunt slabe șanse ca pasionații de turism să poată vizita Delta Teleormanului și să se bucure de una dintre puținele frumuseți naturale ale unui județ rupt din circuitul turistic național. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Teleorman, Balta Suhaia se înscrie în rândul celor mai tinere arii protejate din România, fiind și sit de protecție specială avifaunistică. În plus, din anul 2012, lacul este recunoscut ca și sit Ramsar, prin Convenția Internațională privind Zonele Umede. În perimetrul acestei arii protejate își află hrană și cuib zeci de specii de păsări, pești și mamifere protejate prin lege.

Stârcii, rațele roșii, cormoranul mic, călifarul, barza neagră, barza albă, egreta mică, toate aceste specii protejate de păsări pot fi zărite în zona Bălții Suhaia, pe care, din păcate, majoritatea teleormănenilor o găsesc atractivă pentru fondul de vănătoare. Și, din păcate, vreme îndelungată acest lac din Lunca Dunării, ce se varsă în râul Călmățui, a fost supus exploatării, braconajului și incendierii ilegale a vegetației, ceea ce a afectat, într-o măsură care încă se mai poate percepe, habitatul păsărilor și nu numai al lor.

În acest moment, vizitele în interes educațional se pot efectua doar în grupuri organizate, cu acordul Agenției pentru Protecția Mediului Teleorman. În cazul lipsei unui astfel de acord, accesul la baltă rămâne interzis iar angajații spațiului amenajat de pe malul ei sunt necomunicativi, ca și cum ar proteja un obiectiv militar.

Articolul precedentSpirit civic la Turnu Măgurele! Doi copii au dat geanta găsită Poliției
Articolul următorSoluția primarului Drăgușin pentru parcare civilizată în Alexandria: 600 de lei pe an