Confirmarea a patru cazuri de infectare cu virusul West Nile, precum și suspiciunea că ar mai putea fi 11 de același fel în Teleorman ridică o problemă și mai gravă: blocarea recoltării de sânge în 15 localități. Asta în contextul în care și în Teleorman există o gravă criză de sânge. 

Zilele trecute, Direcția de Sănătate Publică anunța confirmarea altor îmbolnăviri cu virusul West Nile în județul Teleorman, precum și suspiciunea că ar mai exista încă 11 potențiale cazuri de acest fel. Dincolo de problema particulară ridicată de acest subiect, mai apar încă două elemente foarte grave: iresponsabilitatea autorităților și blocarea donărilor de sânge în cazul oamenilor care locuiesc în localitățile afectate.

În privința iresponsabilității autorităților, aceasta ar fi principala cauză pentru care acum ne confruntăm cu tot mai multe îmbolnăviri la nivelul județului. Cu atât mai mult cu cât directorul DSP Teleorman, Mioara Comana susține că, deși a avertizat primăriile din timp, doar câteva dintre ele au făcut dezinsecții.

„Ce măsură să se mai ia? Ei ar fi trebuit să facă dezinsecția de dinainte, în baza adreselor făcute de mine în luna mai, iunie și iulie, prin care îi avertizam că intrăm în perioada în care West-Nile-ul își face de cap. Și le spuneam prin niște adrese, deci, să facă dezinsecția. Nu au făcut asta. Numai Alexandria, Roșiori, Turnu… În special orașele. Abia acum, speriați de ce a apărut, vor să facă dezinsecția. Ar fi bine și acum să facă ceva, că până pe 31 octombrie avem temperaturi mari și propice pentru țânțari”.

Însă de-a dreptul dramatic e faptul că donarea de sânge s-a blocat pentru potențialii donatori din cele 15 localități afectate de virusul West Nile. Directorul DSP susține că demersul acesta a fost unul de-a dreptul dureros, în contextul în care județul Teleorman se confruntă cu o perpetuă criză de sânge.

„Mai grav mi se pare că, în afara cazurilor confirmate, sunt și 11 cazuri posibile. Aștept, pentru că deja le-am recoltat lichid cefalo-rahidian. Marea dramă e alta. Că acele 11 cazuri cu cele 4 confirmate se întind pe vreo 15 localități și asta înseamnă că eu am fost nevoită să blochez donarea de sânge pe 15 localități din Teleorman. Asta e dureros. Că și așa suntem în criză de sânge. „

Articolul precedentNupţialitate şi divorţialitate în Teleorman
Articolul următorAnul acesta, cetățenii de onoare ai Alexandriei sunt medicii Florin Obădan și Didina Iacob