În capitala Teleormanului, prin prisma firmelor de casă, bugetul public este secătuit la fiecare cotitură de drum, deși nu ne putem lăuda cu vreun gigant în infrastructura rutieră. Din contră. Dacă facem în aceste zile o plimbare prin cartierele I-uri și F-uri din Alexandria, vedem că se lucrează de zor la niște cărări din ciment cărora nu le găsește nimeni utilitatea, dar pe care privitorii le-au asemănat cu niște piste pentru OZN-uri. Râdem, glumim, dar toată afacerea costă 10.334.635 lei inclusiv TVA, bani din buzunarul alexăndrenilor care plătesc taxe și impozite. Într-o adresă remisă Primăriei Alexandria, în baza Legii544/2001, primarul Victor Drăgușin a spus că proiectul se numește ”Reabilitare a cartierului zonei blocurilor F-uri și I-uri” și că lucrările sunt realizate de două firme: SC INSTAL POLCON SRL și SC VIALIS ENGINEERING S.A., nume de societăți care nu spun nimic la prima vedere. Ne-am dorit să știm mai mult și, după o căutare succintă, am descoperit că niciuna dintre cele două firme nu este străină de afaceri cu statul, principala sursă de câștig ușor în businessul românesc.

VIALIS ENGINEERING S.A. este o firmă care are ca obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, din Prahova. Patronul acestei societăți este un anume Gheorghe Şulţ, om de afaceri ale cărui firme au lucrat în mai multe zone ale țării, în principal în Constanța. Primăriile pe care le-a avut Șulț în portofoliu i-au atribuit contracte de zeci de milioane de lei, dar asta nu ar fi paguba cea mai mare. Se pare că lucrările efectuate de aceste firme au o calitate îndoielnică, iar patronul este cunoscut pentru nenumăratele scandaluri în care a fost implicate societățile sale. Primarii din judeţul Constanța care au avut contracte cu societăţile prahovene s-au plâns de colaborarea cu cei de Şulţ, aceștia reuşind să închidă conturile mai multor administrații publice locale, conform presei din zonă. Și dacă privim felul în care se desfășoară construcțiile în cartierele I-uri și F-uri din Alexandria, înțelegem perfect de ce s-au terminat la Tribunal parteneriatele celor de la Șulț cu primăriile respective.

Instal Polcon SRL este o firmă mai cunoscută pe plan local. Societatea este administrată de Paul Stancu, fost director la HidroOlt, și are ca obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Această firmă a avut lucrări importante de prestat la Bogdana, acolo unde este locul de baștină al afaceristului, bun prieten cu primarul PSD din comună, pe care l-a și ajutat la alegeri. După nenumărate contracte cu statul, firma acestuia a ajuns să aibă o cifră de afaceri de 22 816 197 lei, profitul fiind în creștere. Și ca să exemplificăm modul în care lucrează Paul Stancu, ne amintim că în comuna Bogdana s-a construit un pod fără nicio utilitate, iar lucrarea s-a dat prin încredințare directă deși avea o valoare de 3.780.000.000 lei vechi. Din câte am reușit să aflăm, firma lui Stancu își parchează utilajele pe un teren aparținând domeniului privat de interes local al municipiului Alexandria, cu suprafața de 4491,77 mp, închiriat de la primărie pentru suma de 2500 lei lună. Menționăm că această firmă nu a fost trecută pe bannerul pe care municipalitatea l-a afișat în cartier, pentru a putea fi studiat de către locatari, în ochii lumii existând doar firma din Ploiești care ”modernizează” cele două cartiere. Tot pe afișul către popor, se specifică faptul că șantierul durează 12 luni, din 8 septembrie 2017 și până la 8 septembrie 2018.