Tăierea copacilor şi secţionarea acestora în butuci reprezintă jumătatea drumului până la obţinerea lemnelor crăpate pentru foc. Se pune firesc întrebarea care ar fi cea mai bună soluţie de spargere a lemnelor de foc, confortabilă, uşoară şi eficientă. Răspunsul constă în despicătorul de lemne.

Despicătorul de lemne este un dispozitiv util pentru a crăpa buştenii şi a pregăti lemnele necesare pentru foc. Acesta reduce cu mult volumul de muncă şi este o achiziţie valoroasă pentru orice gospodărie în care încălzirea se face pe baza lemnului. Există o mare varietate de despicătoare de lemne disponibile, iar alegerea modelului poate fi copleşitoare, dacă nu ştii exact despre ce este vorba. 

Tipuri de despicatoare de lemne

Există două tipuri diferite de forţă utilizate pentru despicarea buştenilor. Una este forţa percutantă, cealaltă forţa generată de presiune. Toate varietăţile de despicatoare de lemne se încadrează într-una din aceste două categorii. Fie că va lovi buşteanul cu o lovitură puternică (topor, pană, ciocan glisant sau ciocan cinetic, etc), fie că va împinge buşteanul cu o presiune crescândă într-o pană sau o lamă (despicator manual, electric, pe benzină sau hidraulic). Ambele tipuri sunt eficiente, aşa că mai rămâne doar să alegeţi modelul care vi se potriveşte şi vă avantajează. 

Pentru a vă uşura sarcina de selecţie a celui mai potrivit despicator de lemne, vă prezentăm câteva din tipurile existente în acest moment pe piaţă:

Despicător cu ciocan de glisare – Dacă sunteţi genul care doreşte să crape lemnele în stilul vechi sau vă doriţi antrenament, acest despicător este ceea ce vă trebuie. Ciocanul glisant vă permite să aplicaţi o forţă puternică perpendicular pe buştean pentru a introduce pana care este încorporată în dispozitiv. Nu necesită energie electrică sau benzină şi este mai puţin riscant decât instrumentele tradiţionale, dar necesită efort fizic susţinut pentru utilizare. 

Despicător manual – Dacă vă doriţi un dispozitiv care nu necesită alimentare, dar va solicită mai puţin din punct de vedere fizic, despicătorul de lemne manual este cea mai bună alegere. Acesta foloseşte presiunea hidraulică pentru a crăpa buştenii şi este mai uşor de utilizat. Este disponibil atât în varianta orizontală, cât şi în cea verticală. Dezavantajul acestuia constă în faptul că necesită efort în utilizare. Însă, se bazează pe o mişcare repetitivă a unui ciocan glisant, o mişcare mai confortabilă dacă aveţi de crăpat o cantitate mare de lemne.

Despicător electric – Acesta poate exercita între 4 şi 10 tone de forţă pentru a crăpa un buştean. Veţi avea nevoie de o sursă de alimentare şi se poate opta pentru o priză sau un generator de curent electric. Despicatoarele electrice au avantajul că se pot utiliza de către oricine, sunt silenţioase, accesibile ca preţ şi pot fi folosite chiar şi în spaţiile închise, dacă vremea nu este potrivită pentru munca afară. Totuşi, se recomandă pentru cantităţi mici de lemne şi buşteni cu diametru mai mic de 30 de cm. 

Despicător pe benzină – Acest model de despicător poate aplica între 8 şi 16 tone de presiune pe un buştean, fiind cu mult mai puternic decât cel electric. Se încadrează în domeniul profesional, fiind însă zgomotos. Deoarece arde combustibil, nu se poate utiliza în spaţii închise, ceea ce poate fi un dezavantaj pe timp de iarnă. Poate crăpa atât buştenii verzi, cât şi pe cei uscaţi. 

Despicător hidraulic – Dacă aveţi un tractor mic şi câţiva buşteni de lemn de despicat pentru aprovizionarea pentru iarnă, despicătorul de buşteni hidraulic este ideal. Acesta se mai numeşte şi despicător de buşteni cu trei puncte şi este frecvent utilizat de către profesionişti. 

Despicător cinetic – Numit şi împărţitor de buşteni volant, despicătorul de buşteni cinetic foloseşte o volantă învârtitoare pentru a sparge buştenii într-o singură mişcare. Datorită faptului că exercită forţa sub forma unei explozii, printr-o presiune acumulată, nu are valoare de tonaj. Despicătoarele cinetice sunt rapide şi eficiente şi cu mult mai uşor de întreţinut decât modelele hidraulice. Dezavantajele sunt reprezentate de mărimea şi de preţul lor. 

Pentru confort şi siguranţă, se recomandă să alegeţi despicătorul de lemne care vi se potriveşte şi pe care îl puteţi utiliza în condiţiile cele mai bune. Desigur, se va ţine cont de volumul de muncă şi de necesităţile gospodăriei.

 

Articolul precedent30 mai 2020- Zi istorică| Capsula Space X a fost lansată cu succes
Articolul următor31 MAI, ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN