În afară de faptul că au urmat, ca tot omul, cursurile unei unități de învățământ, mai cu simț de răspundere sau nu, oamenii puși în aceste zile să fie reprezentanții comunității locale în unitățile de învățământ din Alexandria nu au alte implicații în curicula școlară actuală. Cu toate astea, mai mulți angajați pe la primărie, pe la societățile din subordinea primăriei, consiliul local și consiliul județean au fost propuși de către Puterea din Consiliul local Alexandria să răspundă de evaluarea și asigurarea calității în unitățile de învățământ pentru anul școlar 2018-2019, în școlile și grădinițele din capitala Teleormanului. Primul care ne-a sărit în ochi a fost Lucian Iotu, pus director la Administrare Imobile din subordinea Primăriei Alexandria, o societate inventată pentru a le lua banii contribuabililor să facă lucrări de mântuială. Despre Lucian știm cu toții, cei care i-am văzut ”expunerea” în funcția de viceprimar, că are dificultăți în a vorbi corect limba română, dar primarul de la Alexandria a considerat că el este competent să vegheze învățământul la Liceul Industrial nr. 1 (fostul Rulmentul). Măcar i-au dat un liceu pe măsură. Pe listă se află și fina primarului, celebră în presă pentru că a făcut afaceri cu primăria la care lucrează, prin firma soțului. Cristina Teodorescu a fost trimisă la Palatul Copiilor. Tain de la școli ia și Chiran Valentin, consilier județean, despre care avem mari dubii că știe cum se numește. Surpriză (sau nu), la Grădinița cu program prelungit ”Ion Creangă” o regăsim pe cea care se laudă de câte ori poate cu admirația pe care o are pentru primul condamnat din PSD, Simulescu Adelina. Și lista roșie poate continua.

Fiind componenți al acestui organism, pesediștii trebuie să hotărască lucruri de importanță largă, de la ţinuta elevilor, la sancţionarea cadrelor didactice sau probleme de mobilitate în privința  dascălilor. Ei vor răspunde, laolaltă cu ceilalți membri, pentru performanţele şcolii, vor aproba modalităţile de realizare a resurselor extrabugetare, vor stabili utilizarea acestora în concordanţă cu planul de dezvoltare instituţională şi vor aviza planurile de investiţii. Toate acestea, evident, nu gratuit, ci în schimbul unei retribuții care se ridică la câteva sute de lei, că, am aflat cu toții, pesediștii nu se dau jos din pat degeaba.

Ce merit au acești intersați ai sistemului că primesc această numire-codou? E simplu. Sunt  membri de partid la PSD și au stat pe lângă cine trebuie, că sunt mulți tineri în formațiunea roșie, și frumoși, și pregătiți, dar pe ei nu-i vede nimeni, dacă nu stau alăturea sus-puşilor și nu-și pun poze de profil pe Facebook cu Liviu Dragnea. Nu ştim dacă vreunul dintre aceștia a fost elev ilustru sau dacă ei știu legislaţia actuală a Învăţământului, de aceea, ne întrebăm: ce treabă au pesediștii puși în unitățile de învățământ din Alexandria cu școala?! Nu putem decât să sperăm că vor mai învăța și ei câte ceva…