Cantități uriașe de amoniu în apa de la robinet a locuitorilor din reședința județului Teleorman! Totul reiese chiar din buletinele de analiză ale furnizorului de apă al județului.

Analizele au fost efectuate în propriul laborator de verificare a calității apei și confirmă prezența unei cantități de amoniu mult peste limitele admise. Este vorba despre o cantitate de cinci ori mai mare decât cea normală. Și asta nu se întâmplă de acum, ci din anul 2011. Buletinele de analiză a apei potabile din Alexandria sunt publicate pe site-ul furnizorului de apă, însă acestea nu au constituit obiectul de preocupare a populației, care nu cunoaște valorile normale ale cantității de amoniu care ar trebui să existe în apă.

Amoniul nu are efecte toxice asupra organismului, însă calitatea apei scade proporțional, indicând de fapt o poluare organică. De ani întregi, furnizorul județean de apă încearcă să implementeze un proiect uriaș cu fonduri europene a cărui finalitate este chiar îmbunătățirea calității apei. În realitate, banii au fost cheltuiți în alte scopuri decât în cele aferente proiectului și există, de aceea, riscul pierderii finanțării.

În anul 2007, județul Teleorman a obținut finanțare prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013 pentru proiectul “Extindere și reabilitare rețele de apă și a sistemului de canalizare în județul Teleorman”, cu o valoare eligibilă de 122.004.342 euro, care urma  să fie implementat în două etape, respectiv etapa I (2007-2013) cu o valoare eligibilă de 105.384.554 de euro (92.907.023 euro de la UE) și etapa II (2014-2020) cu o valoare de 16.619.788 de euro (14.652.005 euro  de la UE).

Cele patru proiecte de apă și apă uzată includeau realizarea de infrastructură și facilitați de tratare a apei uzate, cât și îmbunatățirea accesului la sistemele de alimentare cu apă potabilă. Infrastructura vizată urma să contribuie la oferirea de servicii, dar și la un grad de acoperire în domeniul apei curente și uzate, în conformitate cu directivele europene, legate de calitatea apei și de tratarea apei uzate în mediul urban.

Articolul precedentÎncă un teleormănean a murit din cauza gripei
Articolul următorPolițiști teleormăneni vor striga împotriva ministrului de Interne la București