Pesta porcină africană a determinat uciderea preventivă a mii de animale, iar măsura se extinde de la o zi la alta, ajungând acum și în Islaz. Numărul porcilor uciși în Teleorman de autorități a ajuns la 3125 de capete. 

Măsura uciderii preventive s-a aplicat prima dată în localitatea Pietroșani, cu aproximativ două săptămâni în urmă. Ulterior, ea s-a extins și în alte localități, precum Vânători, Seaca, Suhaia, Năvodari, Bujoru sau Islaz, fiecare dintre aceste localități fiind, de fapt, învecinate cu fonduri de vânătoare din județ, aflate în administrare privată.

De ce e relevant acest fapt? Ei bine, pentru că principalul agent de transmitere al virusului pestei porcine africane este mistrețul, care umblă liber pe aceste fonduri de vânătoare din județ, fonduri asupra cărora Direcția Sanitar Veterinară a refuzat să intervină, preferând să intre chiar și cu jandarmii în casele oamenilor, pentru a le ucide animalele bolnave și sănătoase, în cadrul unui efort exagerat de a limita extinderea bolii.

Pesta porcină africană a apărut în Teleorman cu un an în urmă și a determinat, în primă fază, uciderea mai multor animale identificate în focare. După câteva luni în care virusul părea că a dispărut din gospodăriile oamenilor, numărul cazurilor de focare confirmate a început să crească substanțial, determinând uciderea a peste 3000 de animale, bolnave sau sănătoase, în întreg județul.

 

Articolul precedentLocuri de muncă pentru sudori, tâmplari, zidari, în Teleorman
Articolul următorPesediștii teleormăneni se pregătesc de alegeri interne