„Nimeni nu a fost interesat de experiența și de rezultatele mele!”. Este mărturia unui sportiv din Alexandria, campion mondial la lupte, care acuză lipsa investițiilor în sport în orașul din Teleorman. Și Veronica Mitran, candidata PNL la Primăria Alexandria, subliniază că trebuie construite mai multe baze sportive. Și că investițiile în turism și cultură trebuie să devină o prioritate pentru administrația locală.

Deși are foarte mulți copii dornici să practice sportul iar unii dintre ei ar putea ajunge chiar să facă performanță, Alexandria nu excelează la capitolul investițiilor în sport. Veronica Mitran susține că este nevoie atât de redirecționarea de fonduri către acest domeniu, în așa fel încât să poată fi construite baze sportive noi, cât și de sprijinirea profesorilor sau sportivilor care și-au demonstrat, deja, valoarea prin rezultatele obținute. Acum, ei îi pot îndruma pe cei mici pentru ca, la rândul lor, să obțină rezultate foarte bune.

„Trebuie să construim baze sportive noi. Avem în oraș profesori dedicați, avem în oraș campioni la diverse discipline sportive. Și aici mă refer la campion la tir, la campion mondial la lupte, oameni care vor să practice aceste discipline sportive dar care nu au avut susținerea necesară. Copiii noștri au nevoie de asemenea oameni valoroși care să-i îndrume către performanță”, spune Veronica Mitran, candidata PNL la Primăria Alexandria.

Attila Szabo este unul dintre marii sportivi din Alexandria care susține că administrația locală ar trebui să se implice și să facă mai multe investiții în sport. Szabo este campion mondial la lupte și și-a dedicat întreaga viață sportului. Deși este dornic să îndrume pașii micilor sportivi, el spune că autorităție nu l-au abordat.

„Am câțiva ani bunișori de când am venit aici în Teleorman, chiar nimeni nu a fost interesast de experiența, de rezultate. În sport nu se mai investește, sportul este dat la o parte”, spune Attila Szabo, campion mondial la lupte.

Sportivul susține că în orice oraș, inclusiv în Alexandria, cei mici trebuie să aibă acces la cât mai multe sporturi. Fiecare are talentul său iar autoritățile trebuie să sprijine tinerii să se îndrepte spre disciplina sportivă care le place cel mai mult, spune Attila Szabo.

„Administrația actuală sau cei care sunt de 30 de ani aici nu au pus la dispoziția specialiștilor săli de lupte, scrimă, aici nu există decât fotbal și tenis. Cum vrei să dezvolți cu două sporturi să ieși în evidență că în județul ăsta vrei să faci ceva, când n-ai decât câteva discipline? Și ar fi atâtea! Nu toți copiii sunt talentați în fotbal, în tenis. Unii sunt în gimnastică, unii sunt în hadbal, unii sunt în baschet”, spune spune Attila Szabo.

Pe lângă investițiile în sport, Veronica Mitran susține că trebuie pus accent și pe dezvoltarea culturii locale din Alexandria. Cultura contribuie enorm la modelarea viitorului generațiilor tinere. Prin intermediul ei, oamenii își amintesc cine sunt și, foarte important, cine vor să devină, spune ea. Mitran vrea ca artiștilor locali să le fie puse la dispoziție spații de expoziție, în așa fel încât operele lor să poată fi promovate mai ușor. Meșteșugurile locale, alături de creatorii de produse hand-made trebuie să se bucure de târguri și expoziții cu specific local, cu ocazia diferitelor sărbători, potrivit liberalei. Iar în colaborare cu Biblioteca Județeană este avută în vedere găsirea de spații pentru înființarea de filiale ale bibliotecii publice în Alexandria, pentru a încuraja accesul la cultură și la carte. Totodată, ar urma să fie alocate spații gratuite pentru înființarea start-up-urilor din domeniul industriilor creative și să fie organizate festivaluri de teatru și muzică, la care să fie încurajați să ia parte mai ales tinerii artiști.

Un rol decisiv în promovarea orașului îl au clădirile istorice. Gara din Alexandria, de pildă, este declarată monument.

„Trebuie să punem în valoare toate aceste monumente istorice. Trebuie să punem în valoare meșteșugarii locali, care îi pot învăța pe copiii noștri toată istoria acestui loc”, mai spune Veronica Mitran.

Clădirile care sunt monumente istorice trebuie renovate, susține Mitran, și apoi promovate pentru ca de ele să afle cât mai mulți turiști. Inclusiv economia locală poate beneficia de pe urma investițiilor în acest domeniu. Turismul duce inclusiv la crearea de noi locuri de muncă. Lucru care, fără doar și poate, ar ajuta Alexandria, un oraș care se confruntă cu o criză a acestora. Tinerii, mai ales, pleacă din orașul reședință de județ pentru un trai mai bun.

„Tinerii, ca să rămână aici, trebuie locuri de muncă bine plătite, că așa toți vrem să plecăm în străinătate sau în București, în orașele mai mari”, spune un tânăr.

La un centru multifuncțional destinat mai ales lor, tinerilor, încă se lucrează, în vreme ce aceștia nu prea au unde să se relaxeze și să își petreacă timpul liber cu prietenii sau cu familia.

„Cu toții avem nevoie de acest centru. Avem nevoie să ne petrecem timpul liber cu familiile noastre, într-un centru frumos, într-un oraș care să se dezvolte și să arate a oraș european”, spune Veronica Mitran.

Dacă ar vrea să vadă meargă la cinematograf, oamenii din Alexandria ar fi nevoiți să își pună pofta-n cui. Ei spun că nu au unde să meargă la film. Și dacă vor neapărat, trebuie să parcurgă aproape 100 de kilometri, până la un cinematograf din București. Unii chiar fac asta, de vreme ce nu prea au de ales.

„La București. Dacă vrem neapărat, mergem”, spune o tânără.

Tinerii spun că înainte aveau mai multe variante în Alexandria și că speră ca situația să se schimbe din acest punct de vedere.

„Era mai bine, acum nu e nimic. Ne uităm pe net”, spune un tânăr.

Vârstnicii își amintesc și ei de vremurile de altădată. Pe atunci, oamenii se mândreau cu casa de cultură, la care acum se lucrează, sau cu teatrul, de pildă.

„N-avem nimic. Nici teatru, nici cinematograf. N-avem de niciunele”, spune o femeie.

Deși se vede că nu îi este prea ușor să rostească aceste cuvinte, femeia spune că orașul ei a devenit unul trist.

„Noi am apucat niște vremuri mai sigure. Acum parcă nu mai au încredere, nici ei, nici noi, în nimic. Un oraș trist a devenit orașul ăsta”, mai spune femeia.

Înainte, inclusiv de la București mergeau artiști spre Alexandria, spune și această doamnă, care speră ca autoritățile locale să se aplece mai mult asupra acestui domeniu.

„În primul rând, aș vrea să văd din nou Casa de cultură și cu spectacolele pe care le aveam altădată, teatru… Venea Bucureștiul… Am avut și operetă pe timpuri, spectacole de teatru, artă, aș vrea să văd așa ceva”, spune aceasta.

„Alexandria noastră a rămas încremenită în timp. Împreună putem trăi și noi într-un oraș european. Se poate!”, asigură Veronica Mitran. 

Sursa: Realitatea de Teleorman

Articolul precedentBilanț coronavirus 22 septembrie. Date oficiale: 1.059 de cazuri noi și 45 de decese. Situația pe județe
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 73. Alegerile, motiv de sărbătoare la români